Wijkleercentra; een nadere uitleg

De vraag naar zorg verandert in een hoog tempo. De toenemende complexiteit van de zorg vraagt andere competenties van toekomstige zorgverleners. Het Graafschap College ontwikkelt samen met diverse zorginstellingen in de Achterhoek en de Liemers en met de gemeenten Doetinchem, Bronckhorst en Oost-Gelre toekomstbestendige vormen van zorgonderwijs. Het wijkleercentrum is zo’n nieuwe onderwijsvorm waarbij het leren van de student en de vraag uit de praktijk samen komen.
Verspreid over de Achterhoek en Liemers zijn er 28 wijkleercentra met, afhankelijk van het aantal deelnemende studenten, 1, 2 of meer leermiddagen. Tijdens deze leermiddagen leren studenten in de praktijk van en met elkaar door middel van intervisie, themabijeenkomsten of door samen te werken aan vraagstukken. Ze worden daarbij begeleid door een wijkdocent. Naast deze begeleidingsrol is de wijkdocent ook ambassadeur/aanspreekpunt voor het Graafschap College. Door de komst van wijkleercentra zijn de lijnen in de regio een stuk korter geworden. De verwachting is dat onderwijs en praktijk nog veel meer naar elkaar toe zullen groeien. De zorg verandert continu en het onderwijs verandert mee.

Toekomstplannen
De ambitie van de partners uit de regio in samenwerking met het Graafschap College is om het wijkleercentra te versterken, de praktijkervaringsgerichte leerroute verder te ontwikkelen en uit te breiden en te komen tot grotere bekendheid. Hiermee ontstaat gaandeweg een leernetwerk waarin een leven lang leren, van en met elkaar, vanuit de ervaring bewerkstelligd wordt. We werken daarmee aan vergroting van de opleidingscapaciteit, verhoging van het rendement en vergroting en vernieuwing van opleidingsmogelijkheden. Anders kijken, anders leren, anders doen.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *