Start practoraat Sociaal Veilige Sport

Achttien mbo-instellingen* en het Platform Ondernemende Sportaanbieders hebben zich, onder begeleiding van kartrekkers Graafschap College en CIOSNL, verenigd in het practoraat Sociaal Veilige Sport. Het praktijkonderzoek richt zich op de vraag wat wérkt om te komen tot sociale veilige sport. Het practoraat zal op basis van dit onderzoek de scholen en het werkveld ondersteunen bij de doorontwikkeling van hun opleidingen in het domein sport en bewegen.
Een practoraat is een expertiseplatform verbonden aan, in dit geval meerdere, mbo-instellingen waar praktijk(gericht) onderzoek wordt uitgevoerd. Naast de practor(en) en docent-onderzoekers, worden ook docenten, studenten en partners in de regio actief betrokken. Hierdoor slaat een practoraat de brug tussen onderwijs, onderzoek en werkveld.

Het thema Sociaal veilige sport is gelieerd aan verschillende landelijke programma’s, waaronder Sportakkoord II en de Sportagenda 2032 van NOC*NSF. Ook het recent verschenen adviesrapport “Kinderen centraal” van de NL-Sportraad besteedt uitvoerig aandacht aan deze thematiek.

Pedagogische competenties
Een aantal van de adviezen komt terug in de werkagenda van minister Conny Helder, zoals het versterken van pedagogische competenties van trainer-coaches, instructeurs en begeleiders in de sport. De mbo-opleidingen Sport en Bewegen willen in samenwerking met NOC*NSF en KNGU een bijdrage leveren aan de professionalisering van het kader in de jeugdsport. Door het practoraat Sociaal Veilige Sport worden scholingsprogramma’s op maat opgezet en kunnen de effecten van deze professionaliseringstrajecten worden onderzocht.

Breed gedragen
Bij de presentatie van deze plannen aan de opleidingen Sport en Bewegen van andere mbo-instellingen was de interesse zo groot dat verschillende opleidingen direct willen aansluiten bij het initiatief.  Zo ontstaat een uniek, landelijk en breed gedragen practoraat op een zeer relevant en actueel thema.

Met de komst van de Sportagenda 2032 van NOC*NSF en Sportakkoord II is de noodzaak tot het realiseren van een sociaal veilige sport- en beweegomgeving eens te meer aangetoond. De meeste aandacht is tot nu toe uitgegaan naar het in kaart brengen van het probleem – het is nu tijd voor concrete actie. Door de inbedding van het onderzoek in de onderwijs- en beroepspraktijk en door de unieke landelijke samenwerking, zal het practoraat Sociaal Veilige Sport een rol van betekenis spelen in het implementeren van concrete oplossingen.

Samenwerking
Vanaf november 2023 zijn de twee practoren, Daniëlle van den Bijgaart-Pol en Marcia Smeding (zie bijgaande foto vlnr) formeel gestart. De practoren zijn verbonden aan de beide initiatiefnemers. Daarnaast worden er op de deelnemende roc’s docent-onderzoekers aangesteld.

Naast de beoogde samenwerking tussen de aangesloten Sport en Bewegen-opleidingen, zal er ook worden samengewerkt met het reeds bestaande lectoraat Sportpedagogiek van Windesheim en de leerstoel Sports Risks & Safety van de Universiteit Twente. Onder leiding van beide practoren en in nauw overleg met betrokken partijen zal er in de komende maanden een practoraatsplan worden opgesteld.

Meer informatie
Via deze nieuwsbrief zullen we u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Voor meer informatie over het practoraat Sociaal Veilige Sport kunnen belangstellenden contact opnemen met Daniëlle van den Bijgaart-Pol
via d.vandenbijgaart@graafschapcollege.nl.

 MBO Utrecht, Landstede, ROC van Amsterdam, ROC Mondriaan, ROC Nijmegen, ROC Aventus, ROC Tilburg, Summa College Eindhoven, Horizon College/Regio College, Alfa College Groningen, Graafschap College, MBO Amersfoort, Zadkine, CIOS Haarlem Hoofddorp, Firda CIOS Heerenveen Leeuwarden, CIOS Arnhem, CIOS Sittard Venlo, CIOS Zuidwest-NL